Китайските астронавти от Шенджоу 16 проведоха впечатляващ експеримент в космоса, включващ

...
Китайските астронавти от Шенджоу 16 проведоха впечатляващ експеримент в космоса, включващ
Коментари Харесай

Вижте как китайски астронавти запалиха сферичен огън на космическата станция Тянгун

Китайските астронавти от Шенджоу 16 организираха впечатляващ опит в космоса, включващ открит пламък на борда на галактическата станция Тянгун.

Астронавтите Джу Янчжу и Гуи Хайчао възпламениха свещ по време на лекция, излъчена онлайн от китайската галактическа станция Тянгун на 21 септември, с цел да показват по какъв начин пламъците горят в микрогравитация. Поразително е, че пламъците наподобяват съвсем сферични, а не във формата на сълза, както на Земята.

Chinese astronauts on the Tiangong space station use matches to ignite a candle, allowing them to observe the flame's behavior in a unique microgravity environment.
— Sourabh Chauhan (@sourabhrchauhan)
Запалените свещи на Земята създават пламъци, завършени посредством конвекция, задвижвана от плаваемост, като горещият въздух се издига, а студеният се спуска. Това конвекционално горене обаче е едва в микрогравитационната среда на ниска земна орбита. Това значи, че пламъците се популяризират във всички направления, което е повода да се получават сферични огнени топки.

Лекцията, излъчена онлайн, беше четвъртата от по този начин наречена поредност „ класна стая Тянгун “, проведена на китайската галактическа станция. Астронавтите общуваха със студенти от пет класни стаи в Китай, демонстрирайки редица феномени резултат от микрогравитацията. Както при предходните класни стаи, астронавтите демонстрираха, че доста физически процеси протичат по друг метод, в сравнение с Земята.

Експериментът със свещ обаче - в който Джу драсва съчка кибрит, с цел да създаде открит пламък, с цел да възпламени свещта - евентуално ще бъде посрещнат с изненада от участниците в Международната галактическа станция, които имат строги правила във връзка с запалимите материали и откритите пламъци.

Do you know how fire burns in? Chinese taikonauts are performing several demos on space station.
— Mushmulka Space (@mushmulk)
Строгите ограничения за противопожарна сигурност на борда на МКС са частично, поради пожара на съветската галактическа станция " Мир " през 1997 година

Горенето в микрогравитация е обект на многочислени опити на МКС, само че нормално се употребява особено проектирана горивна интегрирана стойка, която поддържа огъня изолиран и стеснен.

Тянгун също има своя стелаж за опити с горене (CER) за съществени проучвания в тази област.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР